MENY

FØRSTE VRAK FUNNET.
PÅ LAND!

Norsjø prosjektet har startet!

I september og oktober 2021 ble deler av Norsjø og Heddalsvatnet undersøkt med et høyoppløselig mulitistråle ekkolodd fra Kongsberg.

Vinteren 1965 spilte et engelsk filmselskap inn filmen Heroes of Telemark på Rjukan med Kirk Douglas i hovedrollen. Handlingen i filmen er en svært fri framstilling av den kjente tungtvannsaksjonen på Vemork og senkinga av Hydro-ferga på Tinnsjøen. I filmen er det en kort scene der Tinnsjøferga «Hydro», lasta med tungtvann og passasjerer, eksploderer og synker. Filmselskapet ga Trosvik Verksted oppdraget med å lage en modell av «Hydro». Av en eller annen grunn valgte man Olsbrygge i Norsjø som lokalitet for opptaket. Som det framgår av bildene, var modellen av en viss størrelse.

I ettertid har mange ment at det ble brukt litt for mye dynamitt da båten skulle sprenges ,slik at den gikk rett til bunns for aldri å bli sett igjen. Teamet bak Norsjø prosjektet har en lang forhistorie med å lokalisere og undersøke vraket av Hydro-ferga på Tinnsjøen (link til Tinnsjøen – andre prosjekter). Det ble derfor besluttet å gjennomføre et søk etter modellen utenfor Olsbrygge. Etter to dager og ingen funn ble teamet gjort oppmerksom på et vrak som ligger på land ved Olsbrygge. Nærere undersøkelser tyder på at dette med stor sannsynlighet er skroget av modellen som ble benyttet i filmen. Første vrakfunn i prosjektet ble derfor gjort på land!.

Hydro_1965 Hydro_2021